2011. október 15., szombat

Műköröm vs. Saját köröm

Egy kedves olvasó a Facebook-os kérdésem kapcsán dobta be ezt a témát, és annyira jónak találtam, hogy rögtön írok is róla. Tehát a mű kontra eredeti köröm témát járnám körbe. Mivel nekem hosszú, hosszú éveken át volt mű, és igazi is, ezért minden szempontból tudok nyilatkozni!

Tartósság: 
Mű: A műkörmöket nagyjából 4-5 hetente kell újra töltetni, ennyi idő alatt lenőnek, esetleg le is törnek, és rászorulnak a javításra, frissítésre, hogy aztán újra teljes pompájukban ragyoghassanak.
Saját: A saját körömnek az a nagy előnye, hogy ha bármi baleset történik, otthon is meg tudjuk oldani, míg egy műköröm ha letörik, nem tudunk vele mást csinálni, max lereszelni, de akkor meg nem passzol a többihez, egy igazi körömnél a törés esélye kisebb, és ha le is törik, akkor sem lesz olyan szembetűnő, mintha egy művel történt volna.

Kinézet:
Mű: Mikor nekem volt műkörmöm imádtam a legextrémebb, legújabb technikákat kipróbálni, mondhatni én voltam a körmösöm próbababája, mindig tudta, hogy rám számíthat, ha valami újdonságot akar kipróbálni. Így voltak porcelán virágaim, hálóim, akril festésem, szárított virág, kagyló, strassz, necc, kő, glitter, és persze mindehhez extrém hosszúságú hegyes körmök társultak. Nem mondom, állati érzés volt, mikor jártomban-keltemben mindenki megdícsérte a körmeimet, imádtam! De mára kinőttem ebből, és már az egyszerűbb megoldások híve vagyok. Egy műköröm viszont lehet egyszerű is, például francia, vagy sima gél lakkozott, a lehetőségek száma határtalan, és szinte mindig a mű jobban néz ki az eredetinél.
Eredeti: Ha megerősítjük lakkokkal, szérumokkal, vitaminokkal, felveheti a versenyt egy műköröm szépségével. Ha otthon festjük, akár mindennap más színekben pompázhatnak a körmeink, akár ruhához, vagy hangulathoz passzintva. A lehetőségek száma határtalan itt is, és nem is kell ezer féle lakkot megvenni, hiszen néhány lakkot kombinálva is csodálatos mintákat, színeket hozhatunk létre.

Változatosság: 
Mű: Igen, ez a nagy hátránya, szerintem legalábbis, hogy 3-4-5 héten keresztül ugyanúgy néz ki. Aztán ahogy elkezd lenőni, egyre csúnyább lesz, és ha le is törik 1-1 köröm, az maga a katasztrófa. Igaz, rövid műkörömnél ez a veszély nem annyira áll fenn, mint egy hosszúnál, de annál aztán látványos, ha 1 hiányzik. Aki műkörmöt választ, beletörődik abba is, hogy heteken át ugyanolyan színű lesz a körme, nem tudja kénye-kedve szerint változtatni. Ugyanakkor ez egy pozitívum is, hiszen heteken át nem kell vele foglalkozni, egyszerűen csak szép. :)
Eredeti: Mint már írtam, akár mindennap lehet más színű, számtalan lakkozási technika és variáció áll rendelkezésre: már ha van erre időnk.... ha nincs, és már jó pár napos a lakkunk, az bizony elég csúnya látvány, ha le van pattogva...


Életképesség: 
Mű: Fent már említettem, 4-5 hét is akár. A hétköznapi feladatokat nehezebb lehet hosszú (akár hegyes) műkörmökkel ellátni, ez tény. Viszont teljesen hozzá lehet szokni, nekem például az volt a fura, mikor leszedettem a műkörmöket, és újra hozzá kellett szoknom, milyen az ha a saját rövid körmeim vannak, így gépelni, mosogatni, ruhát hajtogatni, meg egyáltalán, bármit csinálni kész kihívás volt. :)
Eredeti: A lakk minőségétől függően 2-7 nap. Ha lakkozunk... ha nem, akkor meg úgyis mindegy. :) Eredeti körmökkel tudunk a legtermészetesebben viselkedni, és nem kell attól tartanunk, hogy egy rossz mozdulattal akár az egész körmünk letörik és felszakad, majd tőből letörik (igen, ez is megtörtént).

Most pedig lássunk néhány képet.. Sajnos nem találtam régi képeket, amiket a körmösöm csinált, úgyhogy be kell érnem ezekkel. Igazából így utólag nagyon sajnálom, hogy akkoriban, mikor műkörmöm volt, nem csináltattam képet mindegyikről, vagy akár csinálhattam volna magamnak is, de hát ki tudta, hogy majd lesz egyszer egy blogom, amiben szívesen nosztagiáznék. :)
Az első képen kivágtam a kezemet, ezen nagyjából látszik a lényeg. Itt volt a legbrutálisabb a körmöm, egy exra hosszú körömgyűszű volt a jobb gyűrűsujjamon. Nagyon durván nézett ki! Imádtam. A története viszont elég szomorú, és kegyetlen, hiszen tőből szakadt ki a helyéről a körmöm, mikor egy nyaraláson egy kisebb baleset érte. Kurvára fájt.


Ez volt a legutolsó műköröm, amit viseltem. Gyűrűsujj tele kővel, annyira gyönyörű (és giccses) volt!


Az első körömlakkozások egyike, gyenge, élettelen kis körmök: 


Ez pedig a legutóbbi lakkozás, már erősek, és strapabíróak:))


Összességében én most jobban szeretem a saját körmeimet, élvezem, hogy sűrűn kipróbálhatok új színeket, szeretem a lakkozást, és azt, hogy egész máshogy érzem magam 1-1 új árnyalattól. Nem hiszem, hogy valaha lesz újra műkörmöm, kicsit úgy érzem, kinőttem belőle, nekem a műköröm az olyan, mint ami volt, tehát vad, és feltűnő kell, hogy legyen, sima franciát nem bírnék elviselni magamon, akkor már inkább lakkozok. :) Az egyetlen ami hiányzik, hogy a műköröm heteken át jól nézett ki (ha vigyáztam rá, és nem tört le), az eredetivel meg azért pár naponta foglalkozni kell, hogy szép maradjon... De most van rá időm, és szeretem csinálni, úgyhogy megéri. 
Ti melyik preferáljátok? Eredeti vagy műköröm? 

24 megjegyzés:

 1. Én az eredetit!Egyszer volt műkörmöm,akkor nagyon szerettem volna,mert tetszett,megcsináltattam,hát az első két nap kész kihívás volt számomra,pedig nem voltak annyira hosszúak.A gatyán a gombbal megkínlódtam,a cipőfűzővel meg mindennel,fura volt,hogy nem a saját körmöm,aztán szerintem el kezdett lenőni és addig reszeltem meg minden,amig le nem jött.Sose csináltatnék újra.
  Persze dicsérte mindenki,hogy milyen szép blabla..de inkább a sajátom,tényleg amit irtál is,hogy lakkozhatom ha akarom mindennap más színűre stbstb
  Meg miután lejöttek,teljesen eltöredeztek,meg behajlottak mindig a körmeim egy idő után.Úgyhogy én az eredetire szavazok,de persze azzal sincs baj,akinek műkörme van.

  VálaszTörlés
 2. Nekem már lassan 7 éve műkörmöm van, most már én csinálom a sajátom. Természetesen túlestem a hosszú, extrém körömös korszakon én is, de valahogy kinőttem belőle :)! Az elmúlt félévben szinte már csak átlátszó zselével van megerősítve, és csak pár mm-rel hosszabb, mint az ujjbegyem, így természetes hatású. Amiért én szeretem, 1) nem rágom(a sajátjaimat csontig le szoktam rágni), 2) szerintem szebb a formája is, egyformára meg lehet őket csinálni, ugyanakkor természetes hatásúak, 3) mivel csak átlátszó zselé van rajtuk, így rendszeresen lakkozom őket, de egy szín akár egy hetet is kibír, így nem kell ugyanazt a színt, mintát nézegetnem egy hónapig, de 2-3 naponta sem kell lakkoznom. :)

  VálaszTörlés
 3. Eddig kétszer volt műkörmöm. Gyönyörű volt, de soha nem érzetem, hogy minden áron kell. Azt nem mondom, hogy nem lesz többé, de én az igazira szavazok. Pont, ahogy írtátok, lehet lakkozni, formázni és én magam is megcsinálhatom. És szerintem is felveheti a versenyt a műkörömmel!

  VálaszTörlés
 4. Nekem is volt műkörmöm, az elején szerettem én is, de egy idő után ráuntam. Mondjuk nekem csak a négyszögletes tetszik, a hegyes meg stiletto meg ilyenek nagyon távol állnak tőlem. Májusban szedettem le és azóta megerősödtek a saját körmeim is és nagyon élvezem, hogy sűrűn változtathatom a színét. Szóval nem hiszem, hogy még egyszer műkörmöt csináltathatnék..

  VálaszTörlés
 5. Én is gondolkoztam rajta, hogy megcsináltatom, mert igazából a műt is lehet lakkozni, körömnyomdázni, és egy kicsit hosszabb körmön jobban mutatnak a minták, mint az én jelenlegi picuri sajátjaimon. De aztán fene se tudja még lehet meggondolom magam és maradok a sajátomnál.

  Timike te mindig használsz alap és fedőlakkot v. csak vmelyiket a kettőből vagy épp egyiket sem? Tényleg nagyon szépek a körmeid, irigyellek! :)

  VálaszTörlés
 6. Én voltam aki kérte,úgyhogy köszönöm szépen a gyorsaságod!
  Szerintem szuperul összefoglaltad! :)

  VálaszTörlés
 7. Fuh hát nekem több mint 5 éven keresztül volt folyamatosan műkörmöm a pici franciától kezdve az utsó másfél évben már még a tiédnél is hosszabb és durvább körmeim voltak:D:D....Végül a barátom beleúnt és leszedete velem mert már zavarta h ennyire hosszú és hegyes:D azóta a sajátomat növesztgetem és lakkozom 2 naponta:D....de a műt sokkal jobban szerettem...:(

  VálaszTörlés
 8. Az eredetit szeretem. Hosszú harcok árán sikerült szépre megnöveszteni, mert mindig olyan körmöket akartam mint Dita von Teese-nek, viszont ezzel nekem együtt jár, hogy ha letörik egy, akkor sírva vágom vissza a többit, pedig tudom, hogy vissza fog nőni. :D

  VálaszTörlés
 9. Én a saját körmeimet szeretem :) Soha nem is akartam műkörmöt, és szerintem ez nem is fog változni. Szeretem dekorálgatni magamnak, szeretem hogy sűrűn lehet változtatgatni a színt stb. És így is meg szokták dicsérni, hogy milyen szép, szóval ez is pozitív. :) Épp most alkottam magamnak, úgy tetszik :DDDD

  VálaszTörlés
 10. Nekem is sokáig volt mű és imádtam hasonlóan az extrémebbel és hosszabbal kezdtem. Aztán egy ideje már nem járok, mert annyi műkörmösben csalódtam és a legutóbbi nagyon szépen dolgozott, de elszállt magától és kapkodva dolgozik és nem szépen. Sok külföldi vendége van és ők elvárják a gyors munkát ami sajnos ez esetben már nem jár minőséggel. Nagyon sajnálom, de maradok az eredeti körmömnél és ahogy írtad ha megerősödik akkor lehet legalább ugyanannyira szép.

  VálaszTörlés
 11. Én sajnos gyerekkorom óta rágtam a körmömet. Az utóbbi 3-4 évben volt műkörmöm, nagyon szerettem, mert végre nem kellett dugdosnom a kezeimet senki elől, tényleg szépek, ápoltak voltak a (mű)körmeim. Aztán idén elvégeztem a körmös tanfolyamot, így ma már magamnak csinálom a körmöm, de csak zselével húzom át, hogy erősebb legyen, a mintákat, színeket párnaponta váltogatom. Jó hír, hogyha éppen nincs kedvem a zselézéssel szütyörögni, akkor is megállom, hogy ne rágjam le a körmöm, tehát a műköröm erre is jó, engem megszabadított ettől a bolond szokástól. :)

  VálaszTörlés
 12. én nagyon szeretem a műkörmöt. eleinte alig birtam elviselni, midnenbe beleakadt , zavart stb.. de már hozzászoktam és már hiányzik. Sajnos olyan munkahelyem van ahol egyből letörne ha csináltatnék szal most egy ideig felejtős :( jó kis poszt lett :)

  VálaszTörlés
 13. Egyszer volt mükörmöm, de olyan ocsmanyra csinalta a körmös, hogy sikitva tördeltem le otthon az összeset. Kösssssz, inkabb a sajat-ingyen van plusz olyanra festem-es akkor amikor akarom.

  VálaszTörlés
 14. Műköröm párti vagyok, 3 éve lesz, hogy műköröm van és nem volt még gondom vele (leszakadt vagy ilyesmi), ha pedig letörne (1-2 alkalom volt már) akkor van itthon műköröm ragasztól és szépen visszaragasztom, amíg nem jutok el a műkörmöshöz. Én személy szerint sokkal jobban tudok vele bármit csinálni. (átlagos méretű körmöm van, nem rövid, de nem is túl hosszú :)

  VálaszTörlés
 15. soha nem volt meg mukormom es nem is akarok, de ha nagyra novesztem, francia manikurrel teljesen elhiheto hogy mu, eleg eros kormeim vannak es szepek

  VálaszTörlés
 16. Ahogy látom, többnyire a saját körmöt részesítitek előnyben :)
  Vick: nem mindig használok alap és fedőlakkot, mert többnyire tesztelem a lakkokat, ide, és csak úgy tudok róluk érdemben írni, ha a saját teljesítményüket tudom tesztelni, egy jó alap lakkal minden körömlakk jobban működik. :) De ha már teszteltem egy lakkot, és aztán is használni akarom, akkor szoktam alap lakkot használni, fedőt nem igazán! Úgy már túl soknak érzem, egy réteg alap, két réteg színes lakk, és még egy fedő... mintha soha nem száradna meg :S

  VálaszTörlés
 17. Timi, köszönöm szépen a választ! :) Ez bennem is felmerült már, hogy úgy olyan "soknak" érzem... akkor nem csak én vagyok így vele ezek szerint! :)

  VálaszTörlés
 18. Nagyon szépen helyrejött a körmöd :)

  VálaszTörlés
 19. Én is saját köröm párti vagyok, bár sosem volt műkörmöm, de valahogy nem tudom elképzelni magamon, ugyanis mindig is a rövid körmöket szerettem. Ilyen szempontból mondjuk szerencsés vagyok, mert szépek a körmeim és a rövid sem néz ki gázul rajtam. Néha-néha kacérkodom a műköröm gondolatával, de a fent felsorolt hátrányok tartanak vissza mindig, meg a pénz...nincs annyi pénzem, hogy 4 hetente újratöltsem a körmeimet. Viszont most megtetszett megint a hosszú és elkezdtem növeszteni, ami bőven kielégíti az időszakos hosszú köröm mániám. :)

  Amit utálok, az az mikor valaki elkezdi növeszteni a körmeit, amikre nem vigyáz egyáltalán, és egyik-másik letörik, beszakad így le kell vágnia, de a többit meghagyja olyan hosszúnak amilyenek, így össze-vissza nőnek a körmei és nem egyforma hosszúságúak :/ Nem értem, tényleg csak 2 mozdulat lenne levágni majd kicsit várni hogy újra nőjenek.

  VálaszTörlés
 20. Nem tud vki vmi jó francia alap lakkot? vmit ami természetes bőrszínű nem rózsaszínes és persze nem több ezer forintba kerül:D...mert az enyém már nem igazán szuperál úgy ahogy szeretném....mindíg csíkos lesz nem terül el szépen a körmömön....köszi a segítséget előre is

  VálaszTörlés
 21. Annamari, próbáld ki az Oriflame-ből a (sajnos nem tudom a magyar nevét, csak ami rá van írva az üvegre) nail shield nevű körömerősítőt! Én már nem is tudom, hányadik üveggel használom! Találtam róla linket:
  http://hu.oriflame.com/products/product-detail.jhtml?prodCode=18935
  Szép színe van, a képen rózsaszín, de élőben inkább barackos-rózsaszínes, egy rétegben is nagyon jól fed, könnyen terül, nem csíkoz, tartós és ráadásul még a körmöknek is jót tesz. Kiváló francia manikűrhöz, vagy csak magában, azoknak, akik a visszafogottabb színeket szeretik ;)
  Imádom, nekem nagyon bevált, én is saját köröm párti vagyok amúgy. Régebben kb 3-4 évig szinte egyfolytában műkörmöm volt, szerettem, mert nem kellet vele bajlódni, de a horror körömbeszakadós balesetek természetesen engem se kerültek el. Egy ideig magamnak csinálgattam otthon, de aztán meguntam. Teljesen tönkre mentek tőle a saját körmeim, mint a papír, olyan vékonyak voltak, visszahajlottak, beszakadtak...sokáig kellett kínlódnom velük. Amúgy nekem az Oriflame-ből több körmös cucc is nagyon bevált, ajánlom figyelmetekbe a multivitaminos körömágybőr eltávolító krémet (asszem ez a neve). Nekem anno az hozta rendbe a körmeimet, mert hamar beszívódik, és nagyon jól megerősíti a körmöket!
  Timi, jó lett ez a poszt, nagyon tetszik :) Érdekes, a kommentekben én több műköröm párti véleményre számítottam.
  Üdv: O

  VálaszTörlés
 22. Bocsi, rosszul írtam, a multivitaminos körömágybőr eltávolító az Avon-os, most vettem észre a tubuson ;)

  VálaszTörlés
 23. +1 az eredetire.
  nagyon tetszenek a műkörmök máson. nem tudnám elviselni magamon. (gyűrűkkel is próbálkozom néha, de egyszerűen nem szeretem a saját ujjaimon az extra dolgokat, zavar gépelés/írás közben.)
  körömlakk jöhet, persze, bármilyen mennyiségben:)

  VálaszTörlés
 24. Szia!
  Nekem volt műkörmöm, szerettem, nagyon szép volt, de allergiás lettem rá, és le kellett szedetni. Cseppet se bánom, mert imádok lakkozni és végre nekem is kezdenek megerősödni a körmeim!
  Szuper a blogod!
  Üdv: Viki
  victoriabeautysecret.blogspot.com

  VálaszTörlés