2012. április 25., szerda

Fél kiló lájk lesz, maradhat?

Mikor elkezdtem blogot írni, nem gondoltam bele abba, hogy ez mekkora felelősség, hogy annak, amit leírok, súlya van, és mennyien fogják azt elolvasni... Akkoriban hihetetlen számnak tartottam a 100 fős olvasó tábort, és álmomban se gondoltam volna, hogy alig 2 év múlva 1500 főnél is többen lesznek kíváncsiak arra, amit én beauty&fashion blogként művelek.
Az, hogy mitől lesz sikeres egy blog elég összetett. Lehet, hogy a szép képek, az érdekes írás, a nyereményjátékok, vagy a blogger személyisége teszi érdekessé, és ezáltal válik az olvasó "függővé" aki alig várja, hogy a blogger postoljon már valamit. Én eleinte a játékokkal próbáltam több olvasót gyűjteni, bár akkoriban ez nagyon könnyű volt, alig pár százan voltunk ebben a témában, és mindenki "ismert" mindenkit, a játékok is hamar körbeértek, így könnyen ismertté lehetett tenni a blogot. Persze mindvégig a saját személyiségemet helyeztem előtérbe, hiszen ez a blogolás személyes dolog, sok saját smink és ruha ötlet volt mindvégig. Sőt, nálam sose voltak igazán kampányfotók és nem saját munkák, ha voltak is, csak inspirációs jelleggel. A többi portál, ahol írogattam szintén hozzájárult a rólam kialakult képhez. Ez persze sokaknak negatív, aztán ki tudja mekkora csoportnak pozitív volt. Mivel mindig is úgy gondoltam, hogy ha valaki nem szimpatizál velem, mint emberrel, ne olvassa a blogomat, ezért pont leszartam, ha valaki a negatív kommentjeivel jött, mert csak hülyének néztem, amiért olyasmivel kínozza magát, amit nem szeret: velem.

Amikor felregisztráltam a Facebookra oldalként, féltem. Féltem, hogy sok ismerős tudomást szerez a "kis titkomról" hiszen annyira személyessé vált az egész, hogy túl pucérnak éreztem magam azzal, hogy a legközelebbi ismerősök is tudjanak róla. Hiszen valahol mindvégig arctalan marad az ember, ha a nagy közönség előtt van, más az, ha olyanok tudnak róla, akikkel nap mint nap tartja a kapcsolatot. Ma már nem feszélyez ez, sőt. Mikor elértem azt a pontot, hogy a Facebookon már több lájkoló volt, mint ahány olvasó a blogon, elgondolkoztam: tudják ezek az emberek, hogy ki vagyok én? Tudják vajon, hogy ez egy blog, vagy csak azt látják, hogy a fb-ra naponta kiteszek néhány képet? És tudják, hogy ennek az egésznek mi értelme van?

Mikor meglátsz valakit, akinek nagyságrendekkel több lájkolója van a fb-on, és ehhez képest a töredéke a rendszeres olvasója, elgondolkozol.

Aztán mikor kibukik egy olyan botrány, hogy vannak magyar oldalak, akik lájkokat vásárolnak, megérted.

Vannak, akik pénzért ( ki tudja, mennyiért) megvesznek X darab lájkot, majd megköszönik a kedves olvasóknak a támogatást és hogy szeretik a blogját. Elhitetik mindenkivel, hogy ők a legjobbak, hiszen a számok világában élünk, és ez ezt sugallja, hiszen akinek a legtöbb lájkja van, az a legmenőbb. Legalábbis a FB társadalom szerint. Aztán persze a cégek is ezekre az oldalakra kapnak rá, hiszen nagyságrendekkel több ember olvassa őket, mint az összes többit. Az persze teljesen lényegtelen, hogy ezeknek az "embereknek" a fele manipulált, nem létező profil, és többnyire külföldi. Akinek volt egy kis esze, az magyar kamu lájkokat vásárolt, persze...

Aztán eszedbe jut az, hogy ennek az egésznek mégis mi értelme? A versengés? Hogy bebizonyítsd te vagy a legnépszerűbb? Hogy szemet hunyj afelett, hogy több tíz ezer rajongód van, mégis ha postolsz egy képet összesen 3-an lájkolják? Hogy elmondhasd magadról, hogy igen, nekem hatalmas a rajongó táborom, én vagyok a legnagyobb. Bár a lelked mélyén tudod, hogy kurvára nem dolgoztál meg érte, mert pénzért vetted őket. És akkor végülis mit ér az egész..?

A magam részéről, örülök, hogy soha, még csak meg sem fordult a fejemben ez a lehetőség. Névről, arcról ismerem a legtöbb olvasómat, és minden egyes kommentért, vagy lájkért hálás vagyok, és úgy érzem, megdolgoztam érte. Blogolni nem könnyű. Ott az állandó nyomás, hogy írj valamit. Mikor nem régiben hosszabb ideig nem írtam, látványosan csökkent a látogatottság, pánikba estem. Azóta igyekszem naponta postolni, de félek ez sem elég. Ugyanakkor tudom, hogy akik tényleg kíváncsiak arra, amit írok, azok itt lesznek, és nem csak egy arctalan tömeg, akiket pénzért vettem magamnak.

Köszönöm mindenkinek aki ezt elolvasta.
123 megjegyzés:

 1. Az összes postodat imádtam eddig, de ez lett a kedvencem :):)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez meglepett, viszont örülök neki. :) Ilyen személyesebb gondolatmeneteket egyébként ritkán teszek itt közzé, nem annyira érzem a beauty-fashion témába vágónak. A Formspringemen viszont több ilyen olvasható, ha érdekel, és ez tetszik, Crystalmakeup a nevem ott!

   Törlés
 2. baromira egyetértek veled mindenben...jó volt ezt olvasni, mert tényleg ma már minden a számokról szól...:S mi sem gondoltuk, hogy önerőből idáig eljutunk.:)
  (Andi)

  VálaszTörlés
 3. Én is hallottam erről, és úgy ahogy van szemét dolognak gondolom. Szerintem attól, hogy ott van az a bizonyos X szám, amit az ember szó szerint megvásárolt, nem lesz több! sőt... az én szememben inkább kevesebb. Magyar blogot így konkrétan nem tudok mondani, lehet, hogy van, csak pont elkerülte a figyelmem, vagy esetleg eszembe sem jutott ez, de elég gusztustalan dolognak tartom ezt...
  A másik pedig, hogy miért kell bizonyos anonim embereknek a másikat beégetni, vagy legalábbis megpróbálni? Nincs jobb dolga?? (ezek szerint márpedig nincsen) Ha valaki nem kíváncsi valamire, akkor minek nézi/hallgatja/olvassa, minek foglalkozik vele?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Konkrétan magyar oldalakra értettem ezeket a sorokat. Az valahogy nem annyira érdekel, ha mindenféle jött-ment külföldi fan-oldal ilyet csinál, de ha magyar, az inkább úgy érzem rám és minden más bloggerre tartozik, ezért is írtam ehzt a bejegyzést.

   A névtelen fikázókat imádom. Akkor érzem igazán, hogy jó az, amit csinálok, hiszen vannak irigyek, akik az értékes szabadidejüknből arra áldoznak, hogy velem foglalkozzanak. :)) Szánalmas.

   Törlés
  2. Gondoltam, hogy a magyarra gondolsz, csak én azzal nem találkoztam még, illetve lehet, hogy csak nem tűnt fel.. Én nagyon naív tudok lenni, meg becsületes, egyszer észrevettem, hogy valami 100 Ftos cuccot nem fizettem ki, és másnap visszamentem a boltba és kifizettem, a csaj meg pillázott, hogy jé ilyen ember még él? :O

   Ez meg pontosan így van, ez visszajelzés, hogy irigykedik, csak azzal az energiával, míg mást próbál lehúzni, magát is jobbá tehetné, de ez van akiknek túl nehéz feladat ;]

   Törlés
  3. Nem csak egy magyar oldal csinálta ezt, én kettőnél vettem észre eddig. :)
   Én is nagyon becsületes vagyok, szerintem ez természetes dolog, számomra. Hiszek abban, ha mi jót teszünk, és becsületesen élünk, nem csapunk be másokat, az meghálálja önmagát.

   Most eszembe jutott az, hogy lehet, hogy az én postom is úgy jött le, mintha másokat akarnék lehúzni, holott nem teljesen így van. Tisztességtelennek érzem, ennyi. Nem neveztem konkrét blogokat meg, szóval nem járatok le senkit. De mindenki magába nézhet.

   Törlés
  4. Persze, nem is Rád értettem, csak sajnos egyre inkább azt veszem észre, hogy ez a módi, meg a nyafogás, ahelyett, hogy az ember az erre fordított energiát inkább a nyűgjére fordítaná, és megszüntetné azt. :]
   De nagyon örülök, hogy Te is így látod ezeket a dolgokat, meg még így is többen, mint reméltem.

   Törlés
  5. Igen, tudom, csak eszembe jutott. :)
   Én is örülök, hogy páran már írtak, és egyezik a véleményünk. Aztán persze biztos lesznek olyanok, akik szerint a lájk vásárlás menő dolog. :)))))

   Törlés
 4. én kellemesen elvagyok a jelenlegi 422 olvasómmal, akiket tudom, hogy nem játékok és minden hülyeség vonzott az oldalra, hanem amit csinálok. tudom, mert amióta indult a blog, azaz tavaly február óta, nemrég indítottam először olyan nyereményjátékot, aminél lehetett jelentkezni, és akkor sem jöttek nagyon idegenek. olyan ne is iratkozzon fel, akit nem érdekel a blog. azoknak hálás feladat írni, akik érdeklődve olvasnak, hozzászólnak a bejegyzésekhez, és szeretik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én még emlékszem arra, mikor te indultál.. :))
   Azért a nyereményjátékokat sem ítélném el. Ez egy lehetőség, amivel népszerűsíteni lehet a blogot, és lehetőséget adni arra, hogy eljussok olyanokhoz is, akik egyébként nem mozognak ezekben a körökben. Viszont az már tényleg nevetséges, mikor valakinél minden héten van valami játék, ott már egyértelműen érezhető, hogy mire megy ki az egész.

   Törlés
  2. na igen, én se ítélem el. mindenkinek jó. csak nem azzal akarom vonzani az embereket. inkább jutalmazni azokat, akik már vannak:)

   Törlés
 5. ez a likevásárlás kicsit olyan nekem mint a puskázás. összehozta, de ő is tudja, hogy nem úgy, ahogy kellett volna. de ha valakinek ez jó, egészségére:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, tényleg olyan. Csak egy puskázás után se veregeted meg a saját vállad, hogy na igen, faszán megcsináltam, akkor a vásárolt lájkokat se köszöngessék már meg azok, akik vásárolták, maximum a hitelkártyájuknak. :)

   Törlés
  2. Hallod, nekem is ez jutott eszembe, miután az előbb elküldtem.. :D

   Törlés
  3. "Mivel mindig is úgy gondoltam, hogy ha valaki nem szimpatizál velem, mint emberrel, ne olvassa a blogomat, ezért pont leszartam, ha valaki a negatív kommentjeivel jött, mert csak hülyének néztem, amiért olyasmivel kínozza magát, amit nem szeret: velem."
   :D Milyen igazad van!
   Annyira bírom ezt a hozzáállást és gondolatmentet! Nagyon szuper vagy!!! :)

   Törlés
 6. Sziasztok!
  olvasóként egy megjegyzés ehhez a sztorihoz, kb egy éve jöttem rá, hogy ez a trend és beauty vonal fellelhető magyar blogokon is és pont a Te oldaladra bukkantam először Timi. fél év után jöttem rá , hogy hogy lehet rendszeresen olvasónak lenni.... ciki nem ciki nem jöttem rá és nem is nagyon tartottam fontosnak a dolgot, hiszen minden nap bekukkantottam van- e újabb post. Amióta elindult a sminkbox, napi szinten zanzásítva megnézem az új posztokat, vannak kedvenc oldalak és olyanok is ahol csak egy-egy téma fog meg, de a lényeg rendszeresen olvasok blogokat és mégsem vagyok feliratkozva, vagy ha most megkérdeznéd fogalmam sem lenne hova, mikor miért iratkoztam fel vagy miért nem. olvasói szempontból ennek nem sok jelentősége van, hiszen aki feliratkozott az nem jelenti automatikusan azt h rendszeresen itt van, de lehet olyan rendszeres látogató, aki nem vagy csak informatikai hiányosságokból nem iratkozott fel, de itt van. LÉnyeg ha ti szeretettel és odafigyeléssel blogoltok, mi olvasók is itt vagyunk, hasonló hozzáállással és örülünk hogy van valaki aki, a hasonló kérdések foglalkoztatják és nyilvánosan fel is vállalja, ehhez is nagy bátorság kell :) szóval hajrá csajok nem a lájkok mutatják az elért érdemet. Nincsen blogom, de nekem többet jelentene ha valaki azt írná, hogy az én ajánlásomra próbált ki valami olyat.amitől eddig ódzkodott és most már nagyon örül, hogy mégis teret engedett a kíváncsiságának. Én egy blog sikerét ezzel mérném nem a lájkokkal. Pl. sosem vettem volna LORA termékeket, ha nem látom nálad a teszteket. Köszi Timi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Solya!
   A Lora termékek nevében is! :)))
   Én is tudom, hogy nagyon sokan a feliratkozók közül nem néznek be rendszeresen, és azt is, hogy azok, akik nem nyomtak rá a követés gombra is olvassák a blogot.. :)) Szóval nem a számok érdekelnek, hanem a visszajelzés, az emberek, az arcok.... Hiszen az, hogy hány ember olvas ténylegesen, a statisztikákból látszik, nem kell hozzá sok ész, viszont az, hogy hányan kommentelnek, és hányan kattintanak ide, az jelent valamit. És én például végtelenül el lennék keseredve, ha több tíz ezer ember "lájkolt" volna FB-on, és ahhoz képest a töredéke kommentelne, lájkolná a postokat, stb. Nekem semmi gondom a jelenlegi helyzettel, én annak is örülök, ha egy bejegyzésnél egyetlen komment árválkodik.
   Ez a bejegyzés leginkább azért született, mert felbasztam magam azon, hogy mások még milyen büszkék arra, hogy ők mennyire sikeresek, és menők, pedig csak pénzért vettek több ezer lájkot. Persze én is megtehettem volna ezt, és bárki más... Csak nem mindenkinek van ehhez pofája.

   Törlés
  2. egyetértek Veled :) szerintem a lájkvásárlóknak a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk, ez olyan mint valaki csak photoshoppal néz ki jól, anélkül meg kb "átlagmarika" és csalódást okoz a valódi arca. Elnézést a kifejezésért :)

   Törlés
 7. Engem is nagyon érdekel a szépségápolás és én is szerettem volna blogolni, igen akkor amikor még csak kezdett beindulni, de sosem mertem vállalni magamat hozzá, úgy szerettem volna ha ez az én kis titkom marad ahova visszavonulhatok, de ugy e ez egy beauty blognál nem lehetséges. Igy úgy döntöttem nem vágok bele, bár azóta is rengetegszer gondolok rá, hogy ha akkor kezdem már hol tarthatnék...... :)
  Na ez a like vásárlás már régen is izgatott és szétnéztem az oldalak között, akiket likeoltam. Hát van egy olyan amire legutóbb úgy emlékszek h 2 ezres tábora volt és most 10 ? Hát érdekes és tényleg alig vannak likeok a bejegyzéseknél. Aztán, amikor láttam, hogy New Yorkból követik a legtöbben.....hát érdekes és nagyon sajnálatos..... :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még mindig elkezdheted.... :))))

   Igen, abszolút ebből lehetett észrevenni egyes oldalaknál, hogy annyi ész se volt, hogy legalább magyar lájkokat vegyenek, hanem amerikait :)))))

   Törlés
  2. Köszönöm! :) Előfordulhat bármi!

   Törlés
 8. Tömören és röviden: megértelek és egyetértek. :)

  VálaszTörlés
 9. Érdekes, hogy pont most írsz erről, mert nekem is a napokban foglalta le a gondolataimat ez a téma, bár én egy egészen más oldalról jutottam el idáig, ha nem bánod belinkelem a posztom, mert így könnyebb megérteni:
  http://eaudemakeup.blogspot.com/2012/04/nyeremenyjatekkal-kapcsolatban.html

  És, hogy vissza térjek, sejtem melyik oldalakra gondolsz, illetve már nálam is felmerült néha a gyanú egy-egy oldalnál, hogy mintha kicsit több rajongója lenne, mint amennyire igényes, amit csinál. És, bár tudom, hogy ezek nem valós számok, de akkor is néha elszomorodom, hogy én még milyen "kicsi" vagyok, aztán eszembe jut, hogy inkább legyen pár 2-300 olytan lájkolóm, akit valóban érdekel, amit csinálok, mint hogy több ezer üres "rajongóm", akik azt se tudják, ki vagyok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a postot még nem olvastam, de nagyon egyetértek a leírtakkal!
   Én is így vagyok vele, ezért is született ez a post... De nézzük a jó oldalát! Mi legalább biztosak lehetünk benne, hogy aki lájkolja az oldalt, az létező személy. :)))))

   Törlés
 10. Én csak facebookon követlek, onnan értesülők minden új posztodról. Ha látom kitettél vmit, utána mindig ránézek a blogodra, elolvasom amit írtál. Igaz kommentelni csak nagyon ritkán szoktam.
  Bevallom én kezdetben nem szerettelek,antipatikus voltál,de elolvastam több írásodat,és megváltozott a véleményem. :) Azóta ha új poszt van mindig benézek :)
  Ha jól emlékszem a like - vásárlást vhol már említetted.Én nem tartom egyenes embernek azokat akik "követőket" vásárolnak ,csak azért,hogy sok ingyenes terméket kapjanak. Ettől még senki sem lesz sikeres, maximum számító...:)A blogolásnak nem erről kellene szólnia. Én kikapcsolódás céljából olvasok blogokat, és azt hittem ,akik blogot írnak azok örömmel csinálják ezt, és nem azért,hogy ebből nekik hasznuk származzon :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt már több állandó olvasó is megemlítette, de még mindig jobb, ha valaki annak ellenére is elolvas néhány bejegyzést, hogy nem vagyok szimpi aztán eldöntheti, hogy marad-e vagy sem, de sokan még akkor is maradnak, ha a nem mellett döntöttek, ez számomra érthetetlen. :D
   Amint látod, sokan a haszon miatt csinálják, én azért, mert ez örömet okoz. Részemről sose kuncsorogtam cégeknél ingyen cuccért, ha valamit küldtek, hát elfogadtam, kipróbáltam, megírtam a véleményem, akkor is, ha az negatív volt... Sokan ezt sem tennék meg, az is biztos.

   Törlés
 11. Hmmm, gondolatébresztö poszt...azért érzem baromira inkorrektnek a lájkvásárlós dolgot, mert így egy csomó jogtalan előnyhöz jutnak a hamis számokkal dolgozó blogok.Mondjuk én kvázi nagyon keveset olvasok rendszeresen. Eddig azzal sem foglalkoztam, követem-e....eddig.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazából nem is azon van a lényeg, hogy hányan iratkoznak fel, vagy nem, a lényeg, hogy ti igazi emberek vagytok, nem fantom profilok, amiket lájk árusító oldalak hoznak létre. :))

   Törlés
 12. Szia Timi!
  Nekem nincs blogom, lehet ezért nem is hallottam még erről a jelenségről, hogy megveszik a lájkokat. Ez nem hogy pofátlanság de becsapás :-( és sajna szomorú, hogy így próbálnak érvényesülni.
  Nem érzem lehúzásnak más felé a posztodat, odamondtad a véleményed (de ezt már megszoktuk Tőled és ezért szeretünk) :-)
  Ahogy előttem már valaki leírta én sem tudtam sokáig mi az a feliratkozás :-) De azért majdnem minden nap ránéztem az oldaladra, követtelek. És kitettél egy játékot ahol ugye ez is feltétel volt, hogy követővé kellett válni. Így sikerült, addig nem tudtam mi az az oldalsávban :-)
  Kitartást és további jó blogolást! Csak így tovább!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Erica! :)
   Most amúgy teljesen le vagyok döbbenve, hogy ilyen sokan nem tudtátok mi az a feliratkozás. :$ :D

   Törlés
 13. annyira igazad van, imádtam ezt a bejegyzést!! de szerintem akik ilyen mélyre süllyednek, hogy megveszik a lájkokat, nem is örülnek, ha valaki ezek közül véletlen ír, vagy a bloghoz kommentel egy-két ember...néha még arra az egy kommentre sem képesek válaszolni.. :S nagyon jó post lett ez Timi, szeretem, hogy ennyire őszinte vagy!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aki nem válaszol a kommentekre, az meg ne csodálkozzon, ha elfordulnak tőle az emberek, aztán ott marad a kamu felhasználóival. :S

   Törlés
 14. Erről még nem is hallottam, mondjuk nem is vagyok fent facebook-on, nem tudom, hogy ott hogyan működnek dolgok. Azért durva, hogy az emberek, legyen az blogot író vagy olvasó, mit meg nem tesznek az ingyen cuccokért. Néhány napja valaki írt egy bejegyzést, hogy a nyereményjátékánál hogyan próbáltak több esélyt szerezni. Ilyenkor már nem is tudom eldönteni, hogy ezen sírni kéne vagy nevetni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nyereményjátékoknál is történnek érdekes dolgok azért. :) Pont linkelték is fentebb azt a bejegyzést.

   Törlés
 15. Nagyon tetszett a bejegyzésed.Tetszik az, hogy a szép sminkek és csinos ruhák mögött megjelenik a nő is, akinek vág az esze és olyan jól fogalmaz, hogy a szép szőke nők jutalékot fizethetnének neki "sztereotípiák leépítése" címén:-))
  Ha valaki szívvel-lélekkel csinálja, amit csinál, hisz benne és örömmel teszi, akkor a lájkok számától függetlenül értékeset alkot.
  Alix

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek. És azzal is, hogy ideje lenne jutalékot követelnem!

   Törlés
 16. teljesen egyetértek veled, én tök jól elvagyok a414-416 olvasómmal, akik mindig le fel iratkoznak. és mindig örülök ha 416an vannak, 414nél meg elszomorodom:D
  egyébként én már kaptam ilyen mailt, hogy vegyek lájkokat, de amilyen kis naiv vagyok, nem is értettem mire jó. :D
  szerintem ez leginkább önbecsapás, és aki ilyet tesz, nagyon boldogtalan ember lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most ez komoly Rami? Kaptál emilt, hogy vegyél lájkokat? Komolyan ez az új mélypont.....Kész vagyok, hogy milyen emberek vannak.

   Emlékszem még a nagy bumm előtt 100 követő is iszonyúúúú sok volt, most meg olyan semmi tartalommal futó blogoknak van 2000-3000 lájkja, hogy majdnem nevetnem kell...

   Törlés
  2. Igen, ezt más is írta már, hogy kapott ilyen emailt.... :D Gondolom a vásárlós oldalak rákattintottak, én szerintem átsiklottam felette, mint egy Viagra hírdetés felett.

   Törlés
  3. Viagra hirdetést is kaptam már:D

   Törlés
 17. Szuper poszt! :) Én már másfél éve írom a blogomat szépen, csendesen, örülve minden egyes követőnek és lájknak.Hobbi szintem művelgetem de örülök, hogy másnak is tetszik vagy hasznos amit csinálok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mind hobbi szinten műveljük szerintem, legalábbis részemről nem kapok pénzt érte. :)))
   Jó, hogy ideírtál, feliratkoztam hozzád. :)

   Törlés
  2. Feliratkoztam, sőt kitettelek a rendszeresen olvasott blogok közé is az oldalsávban :-)

   Törlés
 18. Remélem, nem rólunk van szó a posztban, de mint a Facebookon hirdető beauty blog, szerintem nem haszontalan, ha leírom, hogy mi miért csináljuk.

  A makeup blogot a blog.hu-n indítottam el egy évvel ezelőtt, aminek két oka volt, az egyik, hogy azzal volt tapasztalatom, a másik pedig, hogy a munkahelyem miatt is az adta magát. Sajnos a blog.hu-n nem alakult ki olyan beauty blog olvasó közösség, mint itt a blogspoton, így még az olyan régi és elismert blogokon is, mint az ourfashion, többnyire akkor van több komment, ha kikerülnek az Index címlapra.

  Így nekünk az olvasógyűjtés és közösségépítés fő terepe a Facebook. Itt sokkal több lájk és hozzászólás születik, mint a blogon, már csak ezért is megéri csinálni. A másik része a forgalomterelés a blogra, amiben szintén nagyon jól hoz: márciusban például közel 29.000 oldalt töltöttek le azok a látogatók, akik a Facebookról érkeztek a blogra. És ők már tudatosan, egy-egy témára jöttek be, ami érdekelte őket.

  A mi kampányunk napi 2 dollárért fut, hetente átlagosan 12 dollár lesz a vége, ami kb. 2600 Ft. Ez nem egy hatalmas összeg, kb. annyi, mintha havonta vennénk egy értékesebb terméket nyereményjáték céljára. Az hogy ennyire költséghatékony a kampány, szerintem azt is mutatja, hogy jó dolog az, amit hirdetünk. Elég sok munkát teszünk bele, és hiszünk benne, hogy jó dolog :)

  Az teljesen igaz, hogy nem minden lájk ugyanolyan értékű, de a magam részéről bízom abban, hogy a hirdetésekből érkező lájkolókból is lesznek állandó olvasók (lesznek is egyébként, ez látszik a Facebook oldalon), illetve ha érdektelen a blog, akkor hiába szereztünk lájkot, nem fogják olvasni.

  Mivel nálunk vannak hirdetések is, és a hirdetők általában szeretik a számokat, nagyon jól jön, ha van egy olyan háttérország, ami számukra is látható (a blog statisztikák nem publikusak, a Facebook lájkok meg igen).

  Érdekességként mutatok egy képet az aktivitásokról az oldalon: http://screencast.com/t/XefJXdYdP Ahol a nagy beesés van, ott lejárt a bankkártyám és nem futott a kampány. Az látszik, hogy az oldal elérése (azaz hogy mennyien jöttek a Fb oldalra) visszaesett (kék), viszont az oldalon lévő aktivitást (zöld: lájk, komment) ez egyáltalán nem érintette! Nekem ez azt is bizonyította, hogy a nem a hirdetések miatt van aktivitás a Facebook oldalon, hanem az ott megjelenő tartalmak miatt. Ugyanígy megerősítés, hogy rendszeresen kérnek tőlünk tanácsot akár az oldalon keresztül, akár emailben.

  Szóval szerintem nem rossz dolog a hirdetés, csak ezt is a helyén kell kezelni és a különböző céloktól függően használni vagy nem használni :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jol megfogalmazott leiras! Orulok hogy vannak akik mas szempontbol is latjak a dolgokat, nem pedig ocsmany modon kritizaljak masnak a blogjat, kommentarokat, nyeremenjatekokat stb. Koszonom Spacegirl!

   Törlés
  2. Nem iagzán akartam hozzászólni, de megteszem. A hírdetés része OK, forgalomterelés ok. Nekem pl. április elején 1 hét alatt volt a blogom FB oldalán 23.998 hit, mégsincs 10.000-es feliratkozóm, "csak 1000+".

   Volt 1 blogom, ahol nem csak az Indexen, de máshol is címlapos voltam nem 1x nem 2x, ment rá a SEO, meg havi 15.000 értékű hírdetés, mégsem értük el még az 1000 likeot sem, pedig "nem bénáztam el" és egy olyan céggel csinálam együtt, akiknek több, bejáratott oldala is van és csuklóból nyomják a SEO-t. Ok, nem voltak nyereményjátékok, meg az emberek, ha nincs kép akkor továbbállnak, mert 3 sort elolvasni luxus már.

   Nem kritikának szánom, de azért elgondolkoztató. Engem nem kell győzködni, h kinek miért van 10 meg 15 Y likeja, mert pontosan tudom.

   Nem akarok senkit lejáratni, de aki foglalkozika témával, az fel tudja mérni, hogy hogyan is jön össze a like. A szponzoroknak ez kell, megértem, nen vagyok naiv sem, el kell dönteni ki hova akar jutni a dologgal.

   Tudok nem 1 céget, ahol kampányt lehet rendelni 9.000 és 100.000 Ft között, nyilván utóbbiból összejöhet akár 100.000-es nagyságrendű like is. Tudok pár céget/weboldalt, aki renelt is.

   Magyar beauty blogon az 1000-3000 like ma, amit a postokkal és nyereményjátékokkal el lehet érni kb 1 év alatt. A többi pénz kérdése.

   Ezek persze csak az én tapasztalataim, de gondolom felhúznák páran a szemöldöküket, ha az 1000 liekból 2 hét alatt lenne 8000, főleg, ha sok benne a ghanai, azonos családnevű, sőt majdnem azonos keresztnevű "felhasználó", akik amúgy egymás ismerősei egyébként.

   A liekok száma amúgy sem változtat nálam azon h kiket olvasok szívesen.

   Törlés
  3. Maria Anreassen: ÉN nem érzem úgy, hogy ocsmány módon kritizáltam volna bárkinek a blogját. :) Akinek nem inge ne vegye magára, nem linkelgettem, hogy kikről szól a bejegyzés.

   Spacegirl: Örülök, hogy ezt megírtad, mert van ebben is igazság, és megismerszik a "másik fél" véleménye is. Ugyanakkor nem az ilyen jellegű "lájk-vásárlás"-ra gondoltam, mert egy hirdetés az olyan, hogy ha valakit egy kicsit is érdekel, rákattint és azok élő emberek, viszont vannak, akik fizetnek azért amerikai (magyar, stb) cégeknek, hogy fantom profilokat létrehozva lájkolják be az oldalukat így csak a tömeg nő, kamu profilokkal, nem valós emberekkel.

   Törlés
  4. Calo(z): A 29.000 oldalletöltés már a blogon volt, csak Facebookról, nem a Fb oldalon - ha nem erre reflektáltál, akkor bocs :) A Fb oldal heti elérése az insights szerint 150.000 uv körül van. Mi egyébként csak magyaroknak hirdetünk, de írtam is a témáról részletesen a szakmai blogomon (rabbitblog.hu), ha esetleg valakit érdekel. Mondjuk online médiásként biztosan helyzeti előnyben vagyok ezzel kapcsolatban :)

   Timi: Na, ilyenre aztán biztosan nem vetemednék soha :) Szakmán belül is irtom az ilyeneket, amikor van lehetőség, azonnal felnyomom a kamu profilokat (blog.hu-n is jó pár van, nem tudom, kit néznek hülyének...).

   Törlés
  5. Spacegirl: Most, h másodszorra elolvastam, már látom h félreértettem, de az arányszámok miatt írtam főleg. A 150 K uv szép szám, grat hozzá.

   A szakmai blogot majd délután megnézem, mert érdekel.

   Blogonevektől és a mostani témától függetlenül, úgy általánosságban azért fentartanám azt a véleményem, hogy egy nem SEO-zott blognak/oldalnak azért elég nehezen jön össze bámennyi like is "csak úgy". Párszáz igen, de párezer biztosan nem az ország méretét és az valós, magyar ajkú, téma iránt valóban érdeklődő olvasótábor méretét felmérve.

   Abban biztos vagyok, hogy még van a témában potenciál, de ahogy a válaszokat látom az olvasókat nem a nagy számok győzik meg. Amíg ez egy hobby (mint nekem), addig jó is ez így. Ha nagyban gondolkoznék, akkor máshogy "nyomatnám", de őszintén szólva még hezitálok, hogy érdemes-e ezt erőltetni, mert anno az az előtti bloggal is csak egy jót dolgoztam, eredménye pedid a tapasztalaton kívül nem sok volt :-)

   Egy ismerősöm mondta, hogy éves szinten normális pár projectbe belebukni, és valószínűleg 6 sikertelen próbálkozásra jut 1 sikeres. (Itt a siker szót a saját mérce szerint értem).

   Törlés
  6. Teljesen igazad van, azért is kezdtem el dolgozni rajta anno, mert organikusan nagyon lassan tud épülni a dolog. Minden mellett egyébként biztos, hogy csak addig fogom csinálni, amíg szívesen foglalkozom vele, ahhoz túl sok energia és idő, hogy "kötelességből" csináljam :) Egyébként mindkettőtök blogját rendszeresen olvasom és szeretem is, csak ritkán kommentelek :)

   Törlés
  7. Amúgy a szakmai blogod szuper, vártam már, hogy hozzászólj, és leírd a "hátteret" itt is.

   Törlés
 19. Én mindig is facebook ellenes voltam, sose szerettem... persze fent vagyok, de nem nagyon osztom meg az életem az "ismerőseimmel". Amit írtál erről az egész like kérdésről nagyon is jogos, tudom, hogy valahol ez is szempont és jól esik, hogy sok ember kedveli az oldalt. De szerintem az a legmérvadóbb, hogy valójában a blogodat hányan követik, hányan írnak megjegyzéseket! Értékesek ezek a beauty blogok, a tartalom a fontos ezt lehet sokan elfelejtik! :)
  Én nagyon szeretem a blogod, ez így is fog maradni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, remélem is, hogy ez így marad. :)
   Éppen ezért, mert a tartalom a fontos nem értem, miért vetemednek ezek az oldalak arra, hogy vásárolt tömeg legyen velük, nem igazi emberek.

   Törlés
 20. N ez a Like- vásárlós téma annyira felhúzott, hogy megnézem, hogy kiket likoltam, és találtam olyan magyar oldalt (nem írom ki a nevét) akinek 10.000 feletti olvasó tábora van, és én is likoltam korábban. Annyira csalódott lettem, hogy vissza is vontam a likot, hiszen akit New Yorkból is ennyien olvasnak, annak nem hiszem, hogy számít... Az a legrosszabb ebben az egészben, hogy ilyenkor azt érzi az olvasó hogy hülyének nézik.
  És nem csak azért nem szeretnék ilyen blogokat olvasni, mert nem etikus az ilyen hozzáállás, hanem azért sem mert akit ennyire befolyásol és érdekel mások véleménye, annak nem hiszem hogy egyéb dolgokról alkotott véleménye befolyásmentes lenne. Aki úgy ajánl terméket, hogy közben több ezer kamu likeja van, annak valahogy nekem hiteltelen a szava. :(
  Már hogy valami jót is írjak: nagyon szívesen olvasom, amiket írsz, (igaz ritkán kommentelek , mert bujkáló olvasó vagyok :), de szerintem nagyon igényes, amit csinálsz, remélem még sokáig nem hagyod abba! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minden szavaddal egyetértek! Ha egy lájk vásárolt, akkor a vélemény is az lesz.

   Az utolsó sorokat nagyon szépen köszönöm, rengeteget jelent!

   Törlés
 21. Ez nagyon érdekes volt Timi és én személy szerint nagyon tudom díjazni az őszinteséget. Csomószor gondolkodtam már ezen, hogy honnan lesz egy blognak, sokszor rekord időn belül rengeteg olvasója, de ez bennem fel sem merült...mármint a lájk vásár...végülis értem én a logikáját a dolognak, nem arról van szó, de a te véleményednek is nagyon érzem az alapját. Egyszerűen jogos. Ennyi. Én most kezdtem csak a blogot, de hatalmas öröm, ha valaki ír, követ vagy csak jelt ad magáról bármilyen módon. És többször átfutott már az agyamon az is, hogy hogy lehet, hogy egy több ezres olvasottságú blogba, rendszeresen pl.: 24-en kommentelnek egy adott poszthoz. De most így tök világos minden, hogy leírtad.

  Nagyon köszönöm Timi a követést és a kedvességed, iszonyúan örültem neki:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja és még annyi, hogy te csak folytasd tovább, ahogy eddig, mert ez a blog szerintem szuper, látszik, hogy egy intelligens, őszinte nő írja és erre mindenkor büszke lehetsz!

   Törlés
  2. Azért nem vagyok makulátlan én sem, de a blogolásban mindig is a korrektség, az őszinteség híve voltam, ami a közönségre tartozik, és ami hozzátok szól, az a fontos. Ezért is írok negatív véleményt egy-egy "szponzorált" termékről, nem érdekel, hogy a cégnek, aki adta/támogatta nem fog tetszeni, az olvasók a fontosak, az én véleményem nem megvásárolható. :)

   Törlés
 22. Kedves Sunshinebarbiee!
  El kellett távolítanom a megjegyzésed, mert pontos számokat írtál, amiből rá lehet jönni, hogy kiről van szó, hiába nem írtad oda az említett blog nevét. Mivel írtam, hogy nem akarok személyeskedni, és nem is ez a post célja, hogy kifikázzuk személy szerint azokat az oldalakat-blogokat, akik ezt csinálják, ezért úgy éreztem, az lesz a legjobb, ha eltávolítom a megjegyzést. Ettől függetlenül egyetértek a véleményeddel, és ha csak azt írnád meg, és a számokat hanyagolnánk, az jó lenne. :) (mert abból, hogy leírod a pontos statisztikát az már elég személyes, és rá lehet jönni, kiről van szó)

  VálaszTörlés
 23. SZia Timi! Szerintem ha már utalsz rá, hogy vannak olyanok akik szerinted így szereztek lájkokat, akkor megírhatnád a nevüket. Most így mindenkin rajta van a gyanú, a sok oylan blogon is, aki nem tett ilyet.

  (nem blogolok, ilyen szinten semmi közöm a témához, csak mint olvasó szóltam hozzá)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zita!
   Ebben igazad van, viszont ha most egyesével leírnám, hogy kikről tudom, hogy így csalnak, az velük nem lenne korrekt, mint írtam, nem akarok személyeskedni. Ha valakit annyira érdekel, hogy kik csinálták ezt, megteheti azt, amit már fentebb is írt itt "csill87" hogy megnézi az általa lájkolt oldalaknak a statisztikáját, nem kell sok ész hozzá, hogy rá lehessen jönni, hol vannak bibik a dologban. :)

   Törlés
 24. Érdekes ez a facebook központúság. Nem Nálad, hanem úgy általában. Mindenki fenn van, lehet lájkolni, meg olyanok életéről is infókat elcsípni, akivel egyébként évek óta nem találkoztunk személyesen. Oké, nem ez a poszt témája.

  Igazság szerint nem értem, miért húztad fel magad ennyire ezen a jelenségen. Ha minden igaz, nem a blogból élsz, csak hobbiból írsz. Én nem az alapján szoktam eldönteni, kit követek rendszeresen, hogy mennyi olvasója van. Olvasgatom, aztán ha tetszik, maradok. Láttam többszáz olvasós blogokat, átlagosan 4-6 hozzáaszólással bejegyzésenként, aminek a fele a blogíró válasza. Akkor mire jó a néhány száz rendszeres olvasó, ha nincs visszajelzés?

  Ha valaki "komolyan csinálja" (vagy pénzszerzésként, vagy hogy fogalmazzak) a blogolást, és arra hajt, hogy ingyenes termékmintákat kapjon, akkor miért ne vásárolgasson lájkokat? Ezzel szerintem nem szippant el Tőled olvasókat. Vagy igen? Vagy az a baj, hogy a cégek őket keresik meg az ingyenes teszteléssel? Nem értem a problémát.

  Nekem az a kedvencem, mikor valaki úgy próbál hirdetési felületet eladni a blogján, hogy az oldalmegtekintési adatokra hivatkozik. Ha valahol megjegyzést hagyok, visszanézek, hátha van rá reakció (egyébként ezért külön köszönet, hogy választ írsz, van, aki nem teszi meg, akkor meg minek megjegyzést hagyni), így többször is meglátogatom ugyanazt az oldalt. De ez sem zavar, mert nem előlem halássza el a hirdetőket :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem arról van szó, hogy nekem ezzel kárt okozna bárki is, dehogy. HIszen semmi károm nem származik, nem az van, hogy XY olvasó meglátja, hogy X blognak több lájkja van Fb-on, majd tőlem leiratkozik/unlájkol, majd X blogra fel és belájkolja. HIszen ez butaság. Arról van szó, hogy mindenki aki blogol, az életének jelentős részét feláldozza ezért, hiába "csak egy hobbi" a negatív támadások, a mások életében való vájkálás, mindenez a színfalak mögött, a mocskolódás, aminek kitesszük magunkat. És akkor egyesek megvesznek pár ezer lájkot, ezzel beleszarva a többi blogger képébe, mintegy fitogtatva, hogy ők mennyire népszerűek. Persze mindenkit ér negatív kritika, és mindenki dolgozik ténylegsesen a blogján, de az akkor is igazságtalan, nem csak a többi bloggerrel szemben, hanem az olvasókkal szemben is, hogy vásárolt lájkokkal élnek. De ezt a közel 40 hozzászóló is alá tudja támasztani, nem csak engem "zavar" ez a jelenség, és nem is húztam magam fel ezen annyira, hogy emiatt felvagdossam az ereimet, egyszerűen csak szerettem volna felhívni erre a figyelmet, hogy ne kell mindent elhinni, amit látnak. Ahogy a hozzászólásokból is kiderül, sokaknak még az sem volt egyértelmű, hogyan lehet "követni" egy blogot, ahogy a fb-os lájkvásárlás sem, egyszerűen csak azt látták, hogy az egyik blognak 2 ezer, a másiknak 12 ezer lájkja van, akkor az biztos jobb, többet tett le az asztalra, pedig csak több pénzt.

   Ugyanakkor a cégekkel szemben sem fair ez a vásárlás, hiszen ők csak azt látják, hogy egyik blognak nagyságrendekkel több olvasója van (amik persze fake profilok) mint egy másiknak, persze, hogy a többnek fogják küldeni a termékeket, annak ajánlanak fel különféle lehetőségeket, amikről mások csak álmodoznak. Például lehet, hogy valaki állati tehetségesen sminkel, viszont nem vett lájkokat, és egy másik, aki vett, nem is tud sminkelni, írni se nagyon, és a kettő közül kit kérnek fel mondjuk egy sminkelésre vagy arra, hogy egy újságba írjon a sminkelésről? Hát persze hogy nem azt, akinek kevesebb a rajongótábora, hiszen a cégnek az az érdeke, hogy minél több emberhez eljusson az info, mert őket is csak a számok irányítják, és nem a tehetség. Ez termékek küldésénél is így van, és aztán döntse el az olvasó, hogy az, amiről egy blogger áradozik, hogy milyen jó, igaz-e, hiszen ha azzal becsapja az olvasókat és a cégeket, hogy vett követői vannak, akkor a véleményével is megteheti ezt.

   Törlés
  2. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy engem személy szerint zavar, hogy másnak több dolgot küldenek, mert mint írtam, én nem erre hajtok, nálam alig van szponzorált cikk, a cuccaim 98%-át saját zsebből finanszíroztam. Holott megtehetném, hogy írogassak mindenféle cégeknek, hogy ennyi meg annyi lájkolom és feliratkozóm van és ezért küldejenek már valami szart majd írok róla egy jó véleményt.

   (a 40 hozzászólót meg javítanám mondjuk 25-30-ra nem tudom:)) csak hogy ne legyen ebbe belekötés, na)

   Törlés
  3. Valószínű jobban átérezném a helyzetet, ha én is napi szinten blogolnék, facebookon, formspringen is tartanám a kapcsolatot az olvasóimmal. Ha látnám, hogy hiába fektetek bele munkát, mások - vásárlással -, sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Látszólag.

   Törlés
 25. Nemcsaka làjkvàsàrlàs a ciki,hanem az is, hogy bizonyos bloggerinàk pènzèrt irnak dicsèrö (vagy ledorongoló)blogokat termèkekröl.Ismerösöm kèt bloggerinàt is fizet,azt mondja,olcsóbb,mint a hirdetés és még a konkurenciàt is lepocskondiàztatja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez komoly? Nem is gondoltam volna, hogy itthon vannak olyan bloggerek, akik pénzért írnak...

   Törlés
  2. O, hat ehhez nekem is van mit hozzaszolnom. Gyomorforgato elmeny volt jonehany honappal ezelott az egyik hazai, de kulfoldi markakat forgalmazo webshopbol felrecimzett emailt kapni a kovetkezo szoveggel (nem tudom mar szo szerint idezni): ugy dontottunk, hogy a nyeremenyjatekod teljes egeszet megfinanszirozza a ceg, es ha tovabbra is ilyen ugyesen irod a blogot, a most erkezo uj termekekbol is kuldjuk majd a valogatast". Eppen egy rendeles egyeztetese miatt voltam levelvaltasban a ceggel, gondolom mellement a leveluk. Miutan az adott ceg es marka folyamatos futtatasa ertelmet nyert szamomra visszamenoleg is ezen a blogon, azota nem olvasom, mert a gyomrom felfordul. Nem is feltetlenul attol, hogy az illeto elfogadja a felajanlott termeket, hanem attol, hogy ugy komunikalja az olvaso fele, hogy o vette ezeket a termekeket, es innentol a folyamatos pozitiv omlenges azonnal ertelmet nyer es az illeto velemenye is hiteltelenne valik. Bocsanat ha kicsit katyvasz lett, de most kicsit en is beragtam,ahogy felideztem a sztorit.

   Törlés
 26. Teljes mértékben igazat adok Neked, Timi!! Nem értem, hogy lehetnek magukkal megelégedve ezek a bloggerinák...saját magukat csapják be.Röhejesek...
  Van egy blog, ami eddig ott volt a kedvenceim között, aztán pont a napokban figyeltem, hogy nem semmi, hogy mennyien lájkolják...aztán ma megnéztem a statisztikát és valóban érdekes, hogy melyik városban a legnépszerűbb-.-"Okés aláírom igényes, amit csinál és szerintem enélkül is rengetegen szeretnék,de akkor mi értelme van ennek az egésznek??!!Csak elveszti a varázsát...
  Szerintem pedig ebben a blogolásban az egyik legjobb érzés a blog írójának, mikor érzi, hogy több embert érdekel az, amit csinál.
  Én pl. nem régen kezdtem el és minden egyes embernek, aki feliratkozik, kommentel annyira tudok örülni(pedig még egyáltalán nincsenek sokan), mert tudom, hogy annak a pár embernek tetszik az,amit csinálok. Csak ürességet éreznék, ha pár hónap után 1000 lájkolóm lenne, de ennek több, mint a fele csak pénzen vett, kamu ember...inkább 1 se legyen,mint több ezer áll személy...

  VálaszTörlés
 27. Jó kis post volt, igaz engem egy gondolat foglalkoztat már egy ideje, ami kicsit kapcsolódik ide. Az, hogy egy blogger mennyi idő után érzi úgy, hogy belefáradt, nem tud már miről írni, és szünetelteti vagy akár végleg megszünteti a blogját? Na ne értsd félre, nem azt várom, hogy abbahagyd, épp ellenkezőleg, nagyon szívesen olvasom a blogodat:-) De gondolom nálad is sokszor előjön, hogy nincs ihlet vagy egyszerűen unod már a negatív kritikákat, amik inkább a sértegetésre mennek rá, és azon gondolkozol, hogy "kell ez egyáltalán nekem?". Az biztos, hogy nem könnyű egy blogger élete, de azért sok pozitív élmény is ér, hiszen sokan szeretünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem látszik a blogon, mikor nincs ihlet, és mikor unok bele. :)) Ezek nálam periódikusan jönnek, néha pár napig tart, néha 1-2 hétig is. Néha időhiány is az oka, de van, hogy tényleg az van, hogy egyszerűen nincs kedvem írni, nincs ihletem hozzá. Nem tudnék úgy írni, hogy dobáljam egymás után a szavakat és ne legyen élvezhető az írás, szeretem körmondatokban írni, és nekem nagyon sokat jelent az, hogy írhatok, kikapcsol, de ha nincs hozzá ihlet, akkor inkább hagyom, és másor előveszem, ha lesz.
   Szerencsére mostanában egyre kevesebb a negatív kritika. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, de régebben sokkal több negatív komment és kérdés volt (itt is, formon is) mostanában nem jellemző, szinte hiányzik, lol.
   A negatív kritikát is megtanultam kezelni egyébként, úgyhogy emiatt biztos nem hagynám abba, bár bevallom eleinte nehéz volt, és többször megfordult a fejemben ez amit írsz, hogy kell ez nekem? De sose adtam fel, és nem is fogom. Amíg örömet okoz az írás, ez a közösség, az emberek, addig csinálni fogom, az biztos. Ha lesznek is hullámvölgyek, tudom, hogy az olvasók megvárnak, és visszatérnek, de ha már végképp úgy érzem, hogy nem csak egy hullámvölgy, hanem egyszerűen már nem akarom ezt csinálni, akkor nem fogok erőltetni, az biztos.

   Törlés
 28. Hű, én most kisregényt fogok írni, előre is bocsánat, a nyugalom megzavarására alkalmas... ;]

  Hol is kezdjem? Kezdem talán a Facebooknál, ami a "szükséges" rossz.
  Szerintem a Facebook egyszerűen kirágja az emberek életét. Nem szeretem, hogy minden a Facebookon történik: nézd meg, lájkold, oszd meg... Úgy vélem,az emberek nagy többsége Facebook és internet-függő, ami ugyanolyan függőséget jelent, mint a drog, vagy az alkohol. Kétségtelen, hogy a Facebooknak vannak jó funkciói, de ha jobban belegondolunk, borzalmas, hogy mennyi információt osztunk meg önként. (Legalábbis én szoktam szörnyülködni :D) Bevallom, nekem két profilom van, és ennek tök egyszerű oka van: az egyik "publikus" tehát azzal osztok meg nyereményjátékokat, a másik pedig "privátabb". Persze, jogos kérdés, hogy miért? Nos azért, mert elegem lett belőle, hogy régen látott ismerősök/rokonok/"ismeretlen ismerősök" random tényeket soroltak fel az életemből, vagy megjegyzést tettek, hogy "láttam ám, mit csinálsz a Facebookon!" Félreértés ne essék, nincs üldözési mániám, mégis olyan hátborzongató volt az egész.

  A lájkvásárlás: indultam tavaly egy fotóversenyen. Bár van végzettségem, mégis amatőr exponálónak tartom magam. "Természetesen" a játék egy bizonyos része "lájkolós" játék lett, és egy olyan kép nyert, ami telefonnal készült, életlen volt. Ő lett a "közönségdíjas", mert ő kapta a legtöbb szavazatot.
  De tessék, másik elrettentő történet: The Explorer magazin fotópályázatot hirdetett Tehetségvadászat 2011 címmel. Gondolom nem kell mondanom, hogy "lájkolós" szavazás volt. Ez a kép nyert: https://colourdesign.hu/facebook/explorer/public/images/picture/userpic_74_96982_8303.jpg
  És vajon hogyan? Lájkvásárlással... Azért az ilyenek után az ember elgondolkodik azon, hogy megéri-e jelentkezni egy olyan pályázatra, ahol a Facebookon zsűriznek? (Azt már tényleg csak zárójelben jegyezném meg, hogy itt egy értékes fényképezőgépet nyert, egy másik "lájkolós" pályázaton egy jegygyűrűt, egy harmadikon pedig laptopot...)

  Szóval, lájkvásárlás: jól írták, ez pontosan olyan, mint a puskázás. Ideig-óráig örülhetsz neki, de egyszer majd koppani fogsz, hogy hoppá, hiszen a számok mögött nincs senki/semmi!
  Viszonylag sok beauty blogot olvasok. Vannak kedvencek persze, de egy valamit el kell mondanom: mindenki másért kedvenc, de egyik kedvenc sem a számok miatt az. Lehet, hogy buta példa, de kicsit olyan ez, mint a testsúly. Kit érdekel, hogy hány kiló, ha szeretem/elfogadom?
  A lájkvásárlás puszta önámítás és öncsalás...

  Hirtelen ez jutott eszembe, de ne aggódjatok, ha lesz még valami, úgyis írok :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Maximálisan egyetértek! Jó is lehet, de inkább szörnyű, hogy mennyire nem gondolkodnak néhányan, miket osztanak meg bárkivel, aki arra téved. Meg ez a lájkolós verseny...

   Törlés
  2. Köszi a kifejtős kommentet. Az az igazság, hogy ezzel teljesen egyetértek, az ilyen lájkolós játékok csak arról szólnak, kinek van több ismerőse. Viszont amiről én írtam, az egy kicsit más olyan szempontból, hogy míg az ilyen játékokon hús-vér emberek lájkolnak a sok megosztásnak köszönhetően mondjuk, addig amiről én írok, hogy egy oldal vesz lájkokat, az konkrétan úgy van, ahogy írom, megvesz mondjuk 5000 lájkot, de ez az 5000 "ember" csak egy lájk eladással foglalkozó cég fejében létezik, nem igazi emberek.

   Törlés
  3. Hejj, dejó hogy van valaki rajtam kívül aki nem tartja az isten áldásának a fészbukot... Rémes. Mellesleg még csak nem is az hogy hány ismerősöd van, hanem inkább az hogy miylen vastag a bőr az arcodon hogy az őrületbe kergess ismerőst-ismeretlent a lájkoltatással... a szépségversenyek végeredménye is jó szokott lenni!:D

   Törlés
 29. Ó Timi! Ahogy írtad átnéztem az általam lájkolt bloggerinák facebbok lapjait, és az egyik kedvencen New Yorkban a legnépszerűbb :)) illetve :(
  Akkora csalódás, komolyan, amikor itt mindenki a becsületről papol.

  De: akkor ez szerinted máshogy nem elképzelhető, csak lájk vásrlással?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt nem én találtam ki, nem az én agyszüleményem, szóval biztos, hogy csak így elérhető. Máskülönben hogy fordulhatna elő az, hogy valaki külföldön a legnépszerűbb, és a lájkolóit ugyanúgy hívják-különféle variációkban- és egymásnak az ismerősei, ráadásul pár hét tett szert több ezer lájkra?

   Törlés
 30. Teljesen egyet értek veled Timi! És a kommenteket végig olvasva, sokan vannak még így :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is úgy látom.
   És ez nem azért van, mert annyira érdekel, más mit csinál, csak bántja az ember igazságérzetét..

   Törlés
 31. Nagyon jó volt ezt olvasni, szeretem az ilyen posztokat.
  Valóban nem könnyű a blogolás, velem is sokszor megesik, hogy nincs erőm írni, de már beláttam, hogy jobb ha nem is erőltetem ilyenkor a dolgokat, mert abból egy "selejtes" cikk születik.
  Én személy szerint nagyon szeretem a blogodat. Örülök, hogy sosem hagytad abba és kitartóan írsz azoknak, akik valóban kíváncsiak rá. Bevallom, mikor bekerültem a beauty blogok világába, és rátaláltam a blogodra kicsit előítélettel indultam. És ne értsd félre, nem bántásból mondom, de egy szőke cicababának képzeltelek. Nem kellett sok idő, hogy teljesen megváltozzon a véleményem, és még lelkiismeret furdalásom is legyen egy szinten, hogy ilyesmit gondoltam. Ugyanis szerintem egy szuper blogger vagy, intelligens, szép aki nagyon jól csinálja azt amit csinál :) Imádom, hogy azok közé tartozol, akik valóban egy kis életet, személyiséget is visz a dolgokba, a precízen megírt posztokat, a sok tanácsot.
  A lájk vásárlásról pedig nekem is hasonló véleményem van mint az előttem szólóknak: olyan mint a puskázás. Persze megközelíthető más oldalról is, mert ha megveszel xy lájkot akkor több ember felfigyel rád a lefizetetteken kívül is.. Ez szerintem nézőpont kérdése.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem kell emiatt rosszul érezned magad, nagyon sokan írtak már nekem hasonlót, én is előítéletekkel állok még a magam fajtához is. :D

   Törlés
 32. Végig miközben a postot és a hozzászólásokat olvastam az érdekelt, hogy kik is lehetnek ezek a like vásárlók. Jó tudom, nem ez volt a lányege az egésznek, de mit csináljak, ez érdekelt :D És akkor eljutottam oda, hogy írtad, hogy nem szeretnéd elmondani, de könnyű rájönni, ha megnézzük kiket követünk. Én fb-n nagyon kevés blogot követek, nem szeretek ott megosztani sem, meg ilyesmi, gondoltam, hogy ez nekem nem segít, biztos egy sem lesz közöttük olyan, és erre DE! Felháborító.
  A te blogod viszont nagyon jó, az egyik kedvencem! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bár nem ez volt a célom, hogy konkrétan fikázzak ezzel oldalakat (több is van..) de valakinek le kellett írnia azt, ami nyílvánvaló, és mi, bloggerek ugyan lehet, hogy egymás között tudtuk ezt, de az olvasóknak és a cégeknek is illene tudnia, hogy be vannak csapva, és ez igenis tartozik rájuk-hiszen mint írtam is-aki a lájkokkal csal, az a termékteszteknél is fog, amiket ingyen kap... szóval az egész blogolás, az egyéni vélemény és tapasztalat elveszti a jelentőségét.

   Törlés
 33. Én is teljesen egyetértek veled ebben a témában. Nekem sem szimpatikus az, hogy valaki az alapján hiszi magát népszerűnek, hogy mennyi like-ja van facebookon. A másik magatartás az, hogy nyereményjátékokkal csalogatunk embereket és minden nap új játékot indítunk ennek érdekében. Én büszke vagyok a 130-as olvasótáboromra, sosem tennék ilyet, ezzel csak magamat csapnám be. Megint rájöttem, hogy a Te blogod az egyik kedvencem, mert amellett, hogy jó érzéked van a beauty témához emberileg is maximálisan a topon vagy!!!:)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. :) Nem akartam egyébként magamat most ilyen 'én vagyok a legjobb' szituba állítani, hiszen mindenki, aki blogol, és nem manipulálja a követői számát jól csinálja, és azok szégyelhetik magukat, akik visszaélnek a másik jóhiszeműségével, és hülyének nézi az olvasókat és a cégeket egyaránt.

   Törlés
 34. Ne haragudj, nagyon elragadtattam magam. Megértem hogy kitörölted a kommentet. Te vagy a kedvencem, és örülök, hogy kiálltál egy olyan dolog ellen amiről elég sok bloggerina tud még sem mer felszólalni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincsen semmi gond. :)
   Igazából nem én voltam az első, aki felszólalt. Zsuzsi (Livin Pretty) is írt erről a jelenségről a Fb-oldalán, engem azóta foglalkoztat a téma. Csak én postot is írtam belőle, egyszerűen kikívánkozott. :)

   Törlés
 35. Szia Timi és többiek!
  Én még mondjuk úgy új vagyok ebben a blogolásban. Van blogom, és nem csak szépségápolásos témában indítottam, hanem minden másban, amiről esetleg én is szívesen olvastam volna. Olvastam, hogy valaki pont a te ajánlásodra próbálta ki a Lora körömlakkot. Én is ezt keresve találtam a blogodra. :) Megjegyezném, hogy én a ricinus olajos hajpakolással vagyok így, bár még gyógyszertárig nem jutottam el. :)
  Nekem ez a vegyünk lájkot pénzért dolog teljesen új, még nem hallottam róla. De teljesen ledöbbentem. Számomra ez a lájk is arra szolgál, hogy felém legyen egy visszajelzés, hogy kedvelik a posztomat, és más számára hasznos volt. Mondjuk még nem kaptam egyet se, de összesen 14 bejegyzésem van még, és 4 olvasóm, akik "követnek". Ebből az egyik a barátom. :) Neki is van blogja, de ő velem ellentétben nem félt megosztani facebook-on. Én hasonló cipőben járok ezzel a dologgal, mint te anno. Látom, hogy tévednek az oldalamra emberkék innen-onnan, de ennyi. Talán az is a gond, amit te is írtál, hogy napi szinten kéne írnom, és lenne is miről. :) Ez a beauty vonal eléggé megfogott mostanában, és sok blogot is olvasok ezekkel kapcsolatban. És ezekre is úgy találok rá, hogy mindig van ilyen, mint nálad is, hogy "Akikhez érdemes benézni". :) Én talán így találtam a legtöbbet, ami érdekel. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen próbáld ki, ne halogasd a ricinust. :))
   Feliratkoztam hozzád is. :)

   Törlés
 36. Az az igazi blogger, aki 0 olvasóval is írja a blogját, hiszen alapvetően a blogírás egy önszórakoztatás, nyilvános napló létrehozása. Az csak ráadás, ha olvasók is csatlakoznak a bloghoz. Vélhetőleg azóta piacosodott el ez a virtuális felület, amióta a cégek beszippantották, mint reklámfelület. Aztán jöttek az ingyen termékre vadászó alibi bloggerek, akik kapva kaptak a lehetőségen. Én anno Dorka blogjára bukkantam rá először és lettem "függője", aztán jöttél Te Timi utánad Zsuzsi(Suzy), púderes Andi, Viki....szépen sorjában a többiek is csatlakoztak, de nagyjából így indult és Veletek is kezdem az olvasgatást, ha valami frissre vágyok :) Respektálom azt, hogy a nagy felelősség ellenére a kemény mag bírja a kiképzést és remélhetőleg bírni is fogjátok még a jövőben is! Hajrá Timi, ha hiszel a karmában akkor tudod, hogy nem csak a rosszat adja vissza az élet, hanem a jót is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, abszolút hiszek ebben. :)

   Az is igaz, hogy ez egy nyilvános napló, mégis a téma miatt, jól esik egy-egy visszajelzés, hogy jól vagy rosszul sikerült-e egy smink, vagy outfit.. Ez mindenkinek motiváló, és ösztönzi, hogy folytassa a blogot. Én például még régebben rátaláltam egy blogra, ami úgy magába szippantott, hogy rögtön végigolvastam, ésm végig szinte 0 vagy 1 kommentje volt, csodáltam is, hogy hogy bírta, de kitartott, és mára már egész sok olvasója van. :) Szóval megéri.

   Törlés
 37. Minden elismerésem azoknak akik blogot írnak napi szinten, nekem nem volt bátorságom vagy inkább elszántságom hozzá pedig szerettem volna egy fotósblogot napi szinten a kislányomról...de valahogy nem tudtam hogy kezdjek neki és elsiklott. Napi szinten olvastam idáig az ismerős anyukák babás blogjait és pár hónapja találtam rá az első sminkes blogra és sorban a többire, többet is követek és igyekszem is napi szinten bekukkantani ha tudok. Persze nem az elejétől vvagyok képben, de igyekszem időnként vissza is olvasni amennyire tudok. Imádom a sminkes posztokat, főleg ha esetleg lépésről-lépésre mutatják be. Az hogy vki lájk vásárlással népszerűsíti magát tök szánalmas, ha valaki jól csinálja amit csinál, szívvel-lélekkel azt szeretni fogják manipulációk nélkül is, vagy nem, de ahány ember annyi ízlés és ez így van jól hogy nem vagyunk egyformák. Bevallom én sok blogra FB-n figyeltem fel a játékmegosztások révén és akkor néztem be,ha szimpi volt elkezdtem olvasni. Nekem semmi bajom FB-vel aki nem akar az nem oszt meg magáról semmit vagy csak az ismerősökkel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez így igaz. Ahogy az is teljesen rendben van szerintem, hogy a játékmegosztásoknak hála sokan tudomást szereznek a blogokról, ez így működik. Nekem csak az nem tetszik, ha valakinél már egymást érik a játékok, és csak erről szól a blogja. Mintha semmi más értelme nem lenne blogolni csak az, hogy többen legyenek feliratkozva...

   Törlés
  2. Aki arra hajt annak biztos bejön, én szeretek olvasni rólatok :) ma ismét felfedeztem egy bloggerina által öt új blogot de már nem férne bele még azok olvasása is...egyenlőre.

   Törlés
 38. Én amikor belekezdtem, tudtam,hogy nehéz lesz. Én is játékokkal indítottam, mivel valamivel "muszáj" kicsit elindítani!
  Viszont sokkal jobban esik, amikor csak úgy feliratkoznak, még ha nincsenek is annyira sokan! Minden egyes hozzászólásnak nagyon tudok örülni, és nem tudom megérteni, hogy mire jó ha megveszik a like-ot!Nincs is semmi értelme!Annyi blog van,hogy nem lehet nyomonkövetni!
  A te bejegyzéseidet szeretem, főként a videókat:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, hamarosan lesz új videó is. :))
   Tényleg nagyon sok blog van, de én ennek örülök, szerintem ez jó dolog. :)

   Törlés
  2. Hú, nagyon fura a blogod :O Nem gondolkoztál még egy egyszerű sablonon? Én konkrétan azt se látom hol kéne feliratkozni :O

   Törlés
  3. Fura?:D Oldalt fent van a feliratkozás:)

   Törlés
  4. Ha rákattintok a nevedre egy dinamikus nézethez hasonló oldal jön ki, és ott látni 5 olvasót, de úgy látom, körökhöz kéne adjalak és akkor tudnálak olvasni? Ez túl bonyolult így, és nem csak nekem, másoknak is, érted.

   Törlés
  5. Persze értem, de én nem láttam semmi ilyet! Van Google+, talán az miatt hozta fel, de most átváltottam egyszerűre,nem tudom, hogy mi lehet az 5 olvasó?

   Törlés
  6. Na, utána néztem, és köszönöm, hogy szóltál!Nem is tudtam, hogy ez jön fel. Próbáltam beállítani, hogy ugyanaz jöjjön fel, ami a blogon, mert így valóban bonyolult!Sajnos eddig nem sikerült....ha valaki esetleg tudja, hogy mit kellene csinálni, kérem szóljon:)Google+ nem lehet törölni,mert minden elveszik, szóval nem tudom....:(
   Még egyszer köszönöm, hogy szóltál!

   Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  8. Igen, köszönöm:) Ha nem szólsz észre sem vettem volna.....:O

   Törlés
 39. Szia Timi! Nem szoktam kommentelni és lájkolni, de rendszeresen olvasom a blogodat. Hála neked nagyon sokat tanultam a szépségápolásról, sminkelésről és a jó közérzet kialakításáról:) Csak így tovább, mert jó példát mutatsz az olvasóknak;)

  VálaszTörlés
 40. Lehet, hogy hülyeség, meg csak kicsit vág a témádhoz, de ezt olyan rossznak érzem, hogy egy kezdő blog, mint például mi, ezen parázik, hogy hány követője van és hány lájkot kap x idő alatt. Sok helyen viszont azt látni, hogy nem kvalitásos (persze ez is szubjektív) dolgokra annyi lájk, hozzászólás stb. érkezik, hogy nem is értem hogyan. Én nem akarok ezzel megbántani senkit, és tudom, hogy sokan vagyunk már blogírók, de néha elcsodálkozom... Persze azt sem gondolom, hogy a mi blogunk a legtutibb, de ha valakinek ez érdekes, vagy talál rajt olvasnivalót, annak örülünk, és innentől fogva értelmetlen a hasonlítgatás meg a lájk- és követőszámlálás. Amúgy nekünk Te voltál az első, emlékszem amikor a tesóm szólt, hogy "Ez a csaj tök jókat ír, nézd meg"! És ez szerintem mindennél többet ér! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez kedves volt, köszi. :)
   Mindenkinek rossz, és nehéz elindulni, nekem volt, hogy írtak, hogy írjam már meg, hogyan "kell" olvasókat szerezni, mert én biztos tudom. Visszaírtam, hogy én is 1 követővel kezdtem, ahogy mindenki más, aztán a folyamatos kitartó munkának köszönhetően kiépült ez az egész. Sőt, ha azt vesszük, nekünk, akik évekkel ezelőtt kezdtük a blogolást nehezebb dolgujnk volt olyan szempontból, hogy akkor még nagyon kevesen blogoltak, annál is kevesebben olvastam blogokat, szóval nekünk kellett úgymond megteremteni ezt a "blogolvasó tömeget" akikből aztán egyre több és több blogger is lett, hiszen nem mindenki elégedett meg az olvasással, írni is akartak.

   Feliratkoztam hozzátok, és a fb-on kitettem egy felhívást (itt oldalt is látni) jelentkezzetek rá, és népszerűsíthetitek így a blogotokat. :)

   Törlés
  2. Oké, köszönjük, már jelentkeztünk! És előre is köszönjük a lehetőséget! :)

   Törlés
 41. Biztos én vagyok a naiv, de nekem eddig eszembe sem jutott, hogy létezik ez a jelenség (lájkvásárlás). Persze, így utólag belegondolva, már "logikus és egyértelmű" ez a megoldás.
  Mondjuk én abból látom igazán, hogy érdekel valakit, amit írok, hogyha kommentelnek. Mert likeolni nem egy nagy erőfeszítés (én szinte minden blogra feliratkozom, aminek megtetszett egy bejegyzése, aztán később max. nem olvasom el azokat a posztokat, amik nem érdekelnek), viszont a hozzászólás az már valami pluszt jelent :) Félreértés ne essék, minden egyes feliratkozónak külön örülök :)

  VálaszTörlés
 42. Nekem egy kicsit más jutott eszembe erről a dologról, mert rendben, kiakasztó, hogy így próbálnak népszerűbbnek tűnni, meg szponzorokat szerezni - bár nem is egészen értem, hogy miért kell nekünk magyaroknak mindenben ezt az amerikai álom érzetet nyomni, itt ugye nyilván azokra a külföldi bloggerekre és gurukra gondolok, akik tényleg csak a beautyzásból meg a fashionből élnek -, de...és valószínűleg a saját beállítottságommal függ össze, hogy miért erre kell pénzt költeni?
  Valahogy ha nekem már ennyi "fölösleges" pénzem lenne, akkor nem erre költeném.
  És itt most nem a még több sminkcuccra, ruhára, vagy utazásra gondolok... Valahogy a külföldieknél is mindig ez jut eszembe, hogy inkább a világ jobbá tételére fordítanék x összeget... bár én ilyen elvetemült világmegváltó vagyok :D

  Amúgy remélem volt értelme a pázmányi körmondatomnak:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én megértem, amit mondasz. Nekem nem is a bloggerekről, a hírességekről jutnak ilyenek eszembe, mikor meghallom, hogy XY X millió dolláért vett magának új fülbevalót az nagyon fel tud bosszantani. Oké, hogy megdolgoztak érte, de semmivel se dolgoznak keményebben, mint egy gyári munkás, nekem ne mondja senki. Persze sokan adakoznak ők is, de sokkal jobb lehetne a világ, ha nem lenne ennyi pofátlanul gazdag ember.
   Egyébként azt se tudhatjuk, hogy a bloggerek (legyen az magyar vagy külföldi) mennyit adakoznak, például én is szoktam, nagyon fontosnak tartom, hogy akinek van, az adjon is. Persze valahol azt is meg kell érteni, hogy mindenki megdolgoik a SAJÁT pénzéért (kivéve, aki nem...) és eldönheti, mire költ, hiszen ha mindenki eladakozná, amilye van, mi maradna neki? :) Egy egészséges egyensúlyt kell fentartani.
   Ugyanakkor egy ilyen dolognál, hogy lájkot vesz valaki.... azért, hogy ingyen cuccokat kapjon... és hogy népszerűbbnek tűnjön.... EZ már felesleges és szánalmas.

   Törlés
 43. Végre... ami még probléma, hogy jön a sok lájk ("jön"..), jönnek a szponzorok, jönnek az ingyencuccok, jönnek a rendkívül reális és őszinte tesztek... Írtam is erről, de hát már látom, kár volt. Mindegy. Szerintem ezzel a legnagyobb baj az, hogy amíg aki ír is, az tudja, hogy ezek létező jelenségek, hogy ha írja a poszt alatt (már ha írja) hogy tesztelésre kapta, akkor azért megnézel még 10 másik tesztet is mielőtt megveszed, de az olvasó (aki a google keresőbe bepötyögi az adott terméket, maygarul nem blogger is egyben) halál nyugodtan meg fogja venni az adott rúzst vagy akármit, mert egy sokkövetős blogon azt olvasta hogy jó. Aztán áll a feje fölött a nagy kérdőjellel, hogy ez akkor vajon miért is szárította cserepesre a száját, most akkor vele van a baj?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez is egy létző jelenség ezt nem tagadom. Ez egy körforgás ami sosem fog megállni..
   Én személy szerint elmondhatom magamról, hogy nekem tök mindegy ingyen vagy pénzért veszek egy terméket, ha szar, azt gondolkodás nélkül megírom, de azt is, ha jó.

   Törlés
 44. Gratulalok a poszthoz, en valojaban most homalyosulok felfele, megmondom oszinten ket gyerek mellett vlogolas utan mar nem nagyon van idom blogot olvasni ezert valojaban csak nehany van amit tenylegesen hetrol-hetre kovetek, de ez a lajkolos biznisz illetve a vetites resze nekem nincs meg, orulok hogy azert a bejegyzesen es a sok kommenten at errol is tudtam tajekozodni, igy tenyleg csak azt tudom mondani hogy bator huzas volt errol irni es igen informativ! Udv es sok sikert tovabbra is! D.

  VálaszTörlés
 45. Ez nagyon durva! nem gondoltam volna, hogy vannak olyanok, akik arra vetemednek, hogy lájkokat vásároljanak. :S Én nagyon örülök annak a 41 lájkolómnak meg 150 rendszeres olvasómnak. Persze, nem mondom, hogy nem szeretnék még többet, de úgy érzem, már értük is megérte 1,5 évig bloggolni! Pláne mikor rájövök, hogy az unokahúgom az én csomózós képeimnek köszönhetően lett a csomózás szerelmese, az osztálytársam a receptjeimből szemezget, aztán suliban elmeséli, mire jutott, vagy egy kedves bloggerina-társ az általam készített körmök miatt kezd el maga is egyre többet kísérletezni és más körmös meg beauty blogokat is olvasni. :)Minden egyes hozzászólás örömmel tölt el, egy-egy gyöngyszem a számomra. :)
  A nyereményjátékokat sem ítélem el, a leghűségesebb olvasóim pont egy-egy nyereményjáték keretén belül talált rám, és azóta is gyakran betérnek hozzám. :)
  Köszi a cikket, érdekes volt olvasni! :)

  VálaszTörlés